Deze drie specerijen helpen jou de winter door - Verstegen

Deze drie specerijen helpen jou de winter door

Tijdens dit koude en natte weer krijgt iedereen weer massaal zin in recepten met warme kruiden en specerijen. In deze tijd van het jaar zijn er een aantal kruiden en specerijen die telkens terugkeren: ze verwarmen je vanbinnen en laten alles lekker knus ruiken. Niet gek dus dat we hiermee aan de slag gaan in de keuken als de temperatuur buiten daalt en de dagen steeds korter worden. Laten we een kijkje nemen naar drie specerijen waarmee jij de lekkerste winterrecepten maakt.

Iets wat al deze kruiden en specerijen met elkaar gemeen hebben, is dat hun smaak en geur vaak wordt beschreven als warm of verwarmend. We gebruiken ze daarom graag in herfst- en winterrecepten. Je kan deze kruiden prima in de rest van het jaar gebruiken, maar de zwaardere smaken combineren extra goed met de winterse gerechten die wij zo graag in deze koudere tijd maken.

Verwarm koude dagen met kruidnagel
Als je aan winterrecepten denkt, denk je al snel aan een warme stoofpot of een lekkere kool. Kruidnagel wordt vaak gecombineerd met rode kool. Deze specerij heeft een pepersmaak en werkt goed bij rood vlees, zoals runderlappen of wild. Met dit vlees moeten de kruidnagels voor een langere tijd mee worden gestoofd zodat de smaak goed in het vlees trekt. Deze klassieke hachee moet drie uur stoven met deze en een aantal prachtige specerijen die het gerecht zijn smaak geven. Het duurt even voor het klaar is, maar dan heb je wel een heerlijke maaltijd!

Kruidnagel gaat ook heel goed samen met citrusfruit, zoals deze combi van sinaasappel en kaneel in een heerlijke chai latte. Als je met kruidnagel kookt, is het aan te raden de nagels in een passend ingrediënt te steken zodat je ze niet kwijtraakt, bijvoorbeeld in de sinaasappel bij het recept van chai latte.

Zalig zoet met kaneel
Glühwein is nog zo’n verrukkelijk drankje om lekker bij op te warmen als je verkleumd binnenkomt. Hoe je glühwein maakt, wil nog wel eens verschillen en is afhankelijk van aan wie je het vraagt. Wij maakten de glühwein bijvoorbeeld zonder alcohol met kaneel en steranijs, maar kruidnagel smaakt er ook heerlijk bij.

Kaneel kennen we het best uit zoetigheid en bakrecepten door de kenmerkende aromatische, zoete, warme, houtachtige smaak, met een vleugje bitter. Maar deze specerij kan ook heel goed worden gebruikt in stoofgerechten, waarbij het weer belangrijk is dat het stokje lang meekookt, zodat de smaak goed tot zijn recht komt. Kaneel wordt veel gebruikt bij het maken van currypasta's en bumbu's, maar ook bij een veelvoud aan zoete bakrecepten en bij het inmaken van vruchten. Appel is één van de vruchten die graag met kaneel gecombineerd wordt, denk aan een appelflap of aan deze gevulde appel.

Winterkoningin kardemom
De zoete, citrusachtige smaak van kardemom is uniek en net als kaneel kan deze specerij met een heleboel verschillende ingrediënten worden gecombineerd. Kardemom wordt om deze reden ook wel de koningin van de kruiden en specerijen genoemd, deze specerij past werkelijk bij alles.

Waar kardemom zich extra goed voor leent zijn dranken. Zo wordt de specerij in het Midden-Oosten vaak toegevoegd aan koffie en thee en net als kaneel wordt kardemom gebruikt in Chai theeën. In dit recept voor koffiegebak met een karamelsaus is de specerij bijzonder lekker. Om naar uit te kijken voor bij de thee!

Deze Risotto met pompoen en kardemom is een echt smakelijk winterrecept. De kardemom wordt lang meegekookt met de risottorijst in de bouillon en de pompoen wordt lekker zacht gebakken in de oven.

De perfecte combinatie
Waar deze winterse specerijen daarnaast alle drie voor zijn te gebruiken is: koekkruiden! Welke specerijen er worden gebruikt varieert nog wel eens, maar in bijna alle recepten voor koek- of speculaaskruiden zijn deze drie warme specerijen terug te vinden. Met onze gemalen specerijen kan je heel gemakkelijk je eigen speculaaskruiden maken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor onze eigen mix voor koek- en speculaas.

Wat je ook gaat maken deze winter, je kunt alle kruiden en specerijen vinden in onze webshop!