Hele gevulde kip met geroosterde bospeen en aardappelpartjes

Deze gevulde kip met geroosterde bospeen en aardappelpartjes steelt de show tijdens de kerstdagen. Een simpel, maar heerlijk ovengerecht, waar je met het hele gezin van kunt genieten.

  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Oventijd: 60 minuten
  • Aantal Personen: 4 Personen
  • Categorieën: Hoofdgerecht

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het loof van de bospeen tot 3 cm van de bovenkant, schil en halveer in de lengte doormidden. Halveer de citroen, snijd de bol knoflook over de breedte door de helft.

2. Verwijder de eventuele elastieken van de kip en vul deze met een helft van de citroen, tijm, de bovenkant van de doormidden gesneden knoflook, roomboter en 3 stuks Laurierblad.

3. Plaatst de gevulde kip op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel hier de bospeen en aardappelpartjes om heen. Verdeel de helft van de olijfolie over de groente en de gevulde kip. Strooi het zout en peper over de groentes en gevulde kip. Zet de kip in de voorverwarmde oven voor 50 minuten tot goudbruin en gaar. Verdeel na 25 minuten van de oventijd de overige olijfolie over de kip zodat deze niet uitdroogt.

4. Plaats de kip in het midden van een grote schaal met de bospeen en aardappelpartjes er omheen.

Variatietip
voor een koolhydraatarm gerecht kunnen de aardappelpartjes vervangen worden door spruiten en pompoenblokjes. Deze gaan ook voor 50 minuten met de kip de oven in.

Ingrediënten

– 350 g bospeen
– 1 citroen
– 1 bol knoflook
– 1 hele kip, ca. 1,5 kg
– 5 takken tijm
– 450 g aardappelpartjes
– 2 el gezouten roomboter
– 3 stuks Laurierblad
– 2 el olijfolie
– ½ tl zout
– ½ tl peper