8 x Must-haves voor in jouw kruiden- kast of lade
Stel: je gaat voor het eerst op jezelf wonen. Dan sta je voor de uitdaging om jouw lege keukenkastjes te vullen met de juiste ingrediënten. Kruiden en specerijen zijn rijk en vol van smaak en zijn dan ook de uitstekende toevoeging voor elke maaltijd. Het is daarom belangrijk dat je meteen de juiste basis kruiden en specerijen in huis haalt om zo jouw kookkunsten optimaal te benutten. Maar welke kruiden en specerijen mogen dan écht niet ontbreken in jouw kruiden- kastje of lade? Wij zetten ze op een rij.
Zwarte peper: extra pit!
Zwarte peper is een veelgebruikte specerij in de keuken. Het is gemaakt van gedroogde en verwerkte peperbessen en het heeft een kenmerkende scherpe, kruidige smaak. De directe scherpte en de kruidigheid van de zwarte peper geeft pit aan rood vlees (bijvoorbeeld biefstuk), gegrilde of gebakken groenten, paddenstoelen en ovenschotels. Het is goed om te weten dat de smaak van deze peper kan veranderen, afhankelijk van hoe het wordt toegevoegd. Vers gemalen peper heeft bijvoorbeeld een sterkere smaak dan al eerder gemalen peper.
Witte peper: verfijnde smaak
Wanneer je zwarte peper in huis hebt, heb je witte peper dan nog wel nodig? Jazeker! Want deze veelzijdige specerij is net zo goed een must-have voor iedere keuken. Het is gemaakt van dezelfde peperbessen als zwarte peper, maar witte peper wordt op een andere manier verwerkt. De bessen worden 5-7 dagen in stromend water geweekt, waardoor de schil wordt weggewassen. De verfijnde, volle specerijen smaak die de witte peper door het verwerkingsproces heeft, en het prikkelende van deze peper, combineert heel goed met vis, wit vlees en gevogelte. Ook in crème soepen en sauzen is het een verrijking aan smaak.
Kardemom: de koningin van de specerijen
Kardemom is eveneens onmisbaar in de keuken. Deze specerij, afkomstig uit Zuid-India en Sri Lanka, wordt ook wel de ‘de koningin van de specerijen’ genoemd, omdat het een verbinder is van smaken – zowel in zoete als in hartige gerechten. Kardemom heeft een aromatische, warme, volle smaak met wat citrus- en eucalyptus-tonen. Heel fris en kruidig. Het brengt alle smaken bij elkaar. Dus als je aan het koken bent en je mist nog iets van smaak, laat kardemom even meetrekken en de smaken worden met elkaar verbonden. Kardemom wordt dan ook gebruikt om een verfijnde smaak aan te brengen, bijvoorbeeld in gebraden gehakt en kookworstsoorten.
Foelie: zachte en warme smaaksensatie
Net als kardemom staat foelie bekend om zijn intense smaak. Foelie is een aromatische specerij en is afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Foelie heeft een mooie, subtiele, zachte, warme smaak, die goed combineert met groenten, vlees en ook met vis. Door de zachtheid en warmte wordt foelie ook vaak gebruikt in desserts en gebak.
Oregano: het krachtige kruid voor smaak
Oregano is erg populair en wordt in de keuken gebruikt voor zijn scherpe, bittere smaak, met een peperige ondertoon. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt vaak gebruikt in Mediterrane gerechten, zoals pizza-, pasta- en tomatengerechten. Oregano is een kruid dat je gerecht tot leven brengt en een vriendelijke, Italiaanse touch geeft.
Chili: vurige en pittige boost
Laten we nu eens kijken naar het vurige chili. Deze specerij wordt in de keuken gebruikt om pittige boost aan een gerecht te geven. Wanneer je chili gebruikt voor een gerecht, kun je kiezen tussen gedroogde en verse chili. Een gedroogde chili is rijker en scherper van smaak, omdat de zaden en zaadlijsten meestal mee worden gedroogd en gemalen. De scherpte van chili zit ‘m voornamelijk in de zaadlijsten in de vrucht. Met een verse chili kun je zelf de scherpte in je gerecht bepalen door (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten niet te gebruiken. En wist je dat de vorm van de chili ook iets zegt over de scherpte? Hoe kleiner de chili, hoe scherper deze meestal is! Chili geeft overigens niet alleen ‘pit’ aan gerechten, maar door een snufje toe te voegen zul je ook merken dat je minder zout nodig hebt om een mooie smaak aan je gerechten te geven.
Kerrie: exotisch kruidenmengsel
Kerrie is een kruidenmengsel dat erg populair is in de Aziatische keuken. De naam kerrie komt van het Tamil woord ‘kari’, wat gekruide saus betekent. Deze saus wordt ook wel ‘curry’ genoemd. Het kruidenmengsel wordt gemaakt met een combinatie van kruiden en specerijen zoals kurkuma, koriander, mosterdzaad, peper en gember. Het resultaat is een kruidige en pittige mix die gebruikt wordt om bijvoorbeeld rijstgerechten en groenten op smaak te brengen. De exacte samenstelling van kerrie verschilt per regio, maar het blijft een smaakvolle toevoeging aan een groot aantal gerechten. Doordat kerrie bestaat uit een uitgebalanceerd mengsel van diverse specerijen, heb je in een handomdraai een mooie Aziatische smaak in je maaltijd.
Paprikapoeder: het geheime wapen voor je maaltijd
En last but not least: een geheim wapen voor jouw maaltijd! Waar we het over hebben? Paprikapoeder! De gemalen specerijen paprika geeft een warme en zelfs iets zoete richting aan je gerecht. Paprikapoeder is verkrijgbaar variërend van mild tot pittig. Paprika komt uit Spanje, Hongarije, Peru, China en Zuid-Afrika. Afhankelijk van het klimaat, verandert de smaak van de paprika. Hoe heter het klimaat, hoe pittiger de smaak. De gemalen paprika wordt vaak gebruikt om een warme, pittige en zoete richting te geven aan je gerecht. Paprikapoeder wordt veelal toegevoegd aan soepen, marinades en sauzen. Met deze specerij kan je jouw gerecht nét dat beetje extra smaaksensatie geven.