Agroforestry en vanille: het project van Verstegen in Costa Rica

Jose Perez en Charlotte Watteyn

Jose Perez, natuurgids, en Charlotte Watteyn, bioloog, werken samen aan een agroforestry project van vanille voor Verstegen. Agroforestry is het bewust combineren van land- en bosbouw, met als doel om het inkomen van de boer, de kwaliteit en productiviteit van de gewassen, de biodiversiteit en de bodemgesteldheid te verbeteren. In dit artikel nemen we een kijkje in dit mooie project, dat inmiddels al zes jaar loopt.

Image-block

Even voorstellen: Jose en Charlotte

Jose Perez, afkomstig uit Costa Rica, heeft jarenlang als natuurgids gewerkt in het prachtige Corcovado National Park. Dit park staat bekend als een van de meest diverse natuurgebieden ter wereld en trekt veel toeristen. Corcovado ligt in de Osa Peninsula, waar hij samen met Charlotte werkt aan het Agroforestry project van vanille voor Verstegen.

Charlotte Watteyn, oorspronkelijk uit België, vertrok nadat ze haar studie 7 jaar geleden heeft afgerond als bioloog vol passie naar Costa Rica. Hier kwam ze in aanraking met lokale boeren die cacao verbouwden, en ontdekte ze ook de wereld van vanille. Ze raakte gefascineerd door dit gewas en besefte al snel dat er veel uitdagingen waren binnen de teelt en productie ervan. Charlotte begon vijf jaar geleden aan haar onderzoeksproject naar verschillende soorten vanille, kwaliteitsverbetering ervan en het kweken van nieuwe variëteiten. Met Jose is ze een praktijkonderzoek in samenwerking met andere vanillekwekers gestart. Deze samenwerking heeft geleid tot een partnerschap met Verstegen, dat al zes jaar duurt.

Image-block

Over het vanille project

Wat is het doel van het agroforestry vanille project?

Het doel van hun project is om duurzame landbouwmethoden te ontwikkelen die de kwaliteit en opbrengst van vanille verbeteren. Agroforestry speelt hierbij een belangrijke rol. Door vanille te combineren met andere gewassen en bomen, wordt de biodiversiteit vergroot en kunnen boeren profiteren van meerdere inkomstenbronnen. Met dit project kunnen we hopelijk realiseren dat onze vanille in de toekomst afkomstig is uit duurzame landbouw. Deze vanille is nu nog niet beschikbaar voor verkoop.

Wat motiveert Jose om met de productie van vanille bezig te zijn?

De productie van vanille motiveert Jose omdat het hem de kans biedt om een business op te zetten waarmee hij lokale boeren een goede boterham kan laten verdienen terwijl hij natuur herstelt door middel van regeneratieve landbouw. In een land waar toerisme en de agrarische sector de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn, is het belangrijk om alternatieve mogelijkheden te verkennen. Jose heeft gesprekken met andere boeren om problemen aan te pakken en oplossingen te vinden die hen allemaal ten goede komen. Hij wil niet alleen zijn eigen leven verbeteren, maar ook dat van andere mensen in zijn gemeenschap. Door het proces van vanilleproductie te verbeteren, streeft hij naar een betere kwaliteit van leven voor iedereen die betrokken is bij dit project. Jose hoopt ook anderen te inspireren om hun eigen dromen na te jagen.

Wat zijn de grootste risico’s tijdens het proces van vanille?

De grootste risico’s tijdens het vanilleproces zijn ziektes, plagen en klimaatverandering. Fusarium, een schimmel die de wortels van de vanilleplant aantast, is het grootste probleem bij de productie. Deze schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen met hoge luchtvochtigheid, extreme regenval en overstromingen, en bij afwezigheid van optimale drainages kan een hele plantage verwoest worden – voornamelijk in het regenseizoen. Insecten en rupsen kunnen ook schade toebrengen aan de bladeren en groeitippen van de plant. Bovendien vormt klimaatverandering een bedreiging voor de teelt van vanille. Om optimaal te groeien heeft de plant ongeveer 50% schaduw en 50% zon nodig, wat stressvrije groei bevordert. Het droge seizoen is niet gunstig voor de plant, dus het creëren van een gebalanceerd microklimaat met behulp van nabijgelegen bomen is essentieel voor succesvolle vanilleteelt. Door de schaduwlievendheid van de vanille is deze uitstekend geschikt voor agroforestry productie.

Hoe werken Jose en Charlotte samen met andere boeren?

Wat begon als een samenwerkingsverband voor palmolieboeren, groeide uit tot een project waar ook cacaoboeren en nu zelfs vanilleboeren bij betrokken zijn. Deze coöperatie werkt gezamenlijk aan de ontwikkeling van het vanilleproject. Momenteel zijn 25 boeren actief bezig met de vanilleteelt. Ze gaan persoonlijk naar andere boeren toe om met hen in gesprek te gaan en kennis en ervaring uit te wisselen. Deze vorm van samenwerking is essentieel voor het succesvol ontwikkelen van nieuwe projecten en het delen van expertise. Door open te staan voor elkaars ideeën en door actief contact te onderhouden, kunnen boeren inspiratie opdoen en elkaar helpen groeien.

Groeiende samenwerking in de vanille-industrie van Costa Rica

In Costa Rica is er een groeiende interesse en samenwerking in de vanille-industrie. Hoewel er voorheen niet veel competitie was, is dit de afgelopen jaren veranderd. Om deze groei te ondersteunen, benaderen Jose en Charlotte ook kwekers uit het noorden van het land. Een positieve stap naar meer succes en duurzaamheid in de vanilleproductie van Costa Rica.

Over de vanille van Verstegen

  • Onze vanille heeft een rijke geschiedenis achter zich, waardoor we expertise hebben opgebouwd in het kweken en verwerken ervan.
  • Onze vanille willen we in de toekomst volledig telen in een agroforestry omgeving, wat betekent dat het wordt geplant te midden van andere gewassen en bomen. Dit draagt bij aan een duurzame en milieuvriendelijke productie.
  • Door voortdurend onderzoek en experimenteren streven we ernaar om de allerbeste vanillesoort te leveren. We willen de smaak van vanille vernieuwen met een bijzonder product.