Wat zijn de grootste uitdagingen bij het telen van peterselie en hoe pakken jullie deze aan?
Peterselie heeft een lange groeicyclus, wat onkruid de kans geeft om zich te ontwikkelen. Familie Klein Swormink / Stegeman moet constant rekening houden met de grillen van de natuur. Ze kiezen daarom zorgvuldig hun perceel en zaaien later in het seizoen voor een snellere groei en beheersen onkruid met nauwkeurig timen van eggen en schoffelen. Vroeg handwerk helpt het gewas onkruidvrij te houden.
Schimmelziekten vormen een andere uitdaging, vooral tijdens vochtige periodes. Deze kunnen het gewas in korte tijd ernstig aantasten. Door peterselie in rijen te zaaien, creëren ze een microklimaat wat schimmelvorming tegengaat en het gewas langer gezond houdt.
Hoe dragen jullie bij aan het behoud van biodiversiteit op het land waar peterselie wordt geteeld?
Op boerderij Saalland dragen ze actief bij aan het behoud van biodiversiteit door op hun land verschillende duurzame landbouwpraktijken toe te passen. Ze wisselen de gewassen af door vruchtwisseling, waarbij ze zo’n 15 verschillende soorten telen om de bodem vitaal te houden. Daarnaast blijft de bodem jaarrond bedekt met gewassen die niet geoogst worden. Deze voeden het bodemleven en de kwaliteit van de grond wordt verbeterd.
Verder hebben ze akkerranden langs de sloten en het kavelpad, vogelakkers en wintervoedselvelden aangelegd, evenals poelen en inheemse beplanting rondom het erf. Deze maatregelen bevorderen niet alleen de biodiversiteit, maar versterken ook het lokale ecosysteem. In 2024 hebben ze een proeftuin voor agroforestry opgezet om te onderzoeken hoe houtige gewassen kunnen bijdragen aan een robuuster akkerbouwsysteem.