Verstegen wint de EZK Energy Award 2022

Wat een mooie start van het nieuwe jaar voor Verstegen: gisteren zijn we uitgeroepen tot de winnaar van de EZK Energy Award 2022. Daarmee mogen we ons het meest onderscheidende bedrijf op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en gebruik van hernieuwbare warmte noemen. We ontvingen de prijs voor onze inspanningen om vrijwel volledig zonder gas te kunnen opereren.

Van gas naar elektrisch
Sinds kort kunnen wij bijna zonder gas werken. Hoe? Door het omzetten van gas ingerichte processen naar elektrisch. In ons kantoorpand, bijvoorbeeld met behulp van warmtepompen en LED-verlichting. Maar sinds kort ook in ons productieproces, door de aanschaf en installatie van een speciale elektrische ketel. Dat was een ingewikkelde klus, maar gelukkig niet onmogelijk. En daar zijn we ontzettend blij mee!

De EZK Energy Award 2022
Op donderdag 26 januari 2023 reikte juryvoorzitter Michel Heijdra de EZK Energy Award 2022 uit. Dit gebeurde op de netwerkbijeenkomst van het EZK-evenement ‘Partners in energie-uitdagingen’ in Hilversum. Deze prijs wordt ieder jaar beschikbaar gesteld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om organisaties die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare warmte een podium te geven.

Het jury oordeel
De jury zei het volgende over Verstegen: “Verstegen Spices & Sauces is veranderd naar een duurzaam totaalconcept. Het heeft stap voor stap, samen met de netbeheerder, processen naar elektrisch omgebouwd. Hierdoor werkt Verstegen in 2023 vrijwel gasloos. Verstegens aanpak met de lokale netbeheerder is daarnaast breder toepasbaar.”

De jury oordeelde vooral op basis van de volgende 3 punten:
– een duidelijke verduurzaming van het energieverbruik;
– een ondernemende en/of slimme toepassing van technieken;
– een brede toepasbaarheid en de mogelijkheid om andere organisaties te inspireren.

“De 3 genomineerden zijn voorbeelden van vooruitstrevende samenwerking met de omgeving, maatschappelijk relevant en vernieuwend in het vinden van deze samenwerking. Het zijn voorlopers die laten zien hoe je de energiehuishouding verduurzaamt”, aldus Heijdra.

Andere genomineerden en prijzen
Verstegen was genomineerd samen met Bakkerij Carl Siegert en De Noord-Hollands Bierbrouwerij. Een eervolle vermelding was er voor Dorpsmolen Reduzum. De Gemeente Middelburg ontving daarnaast een Energy Award voor gemeenten. Deze prijs is voor een gemeente die zich onderscheidt met duurzaamheids- en klimaatdoelen, energiebesparing en warmtetoepassing als energiebron. De winnende gemeente scoorde het hoogst (meer dan 95%) van de bedrijven die op basis van de Wet milieubeheer een rapport indienden voor de informatieplicht energiebesparing. De Middelburgse wethouder Jeroen Louws vertelt: “Persoonlijk contact is het sleutelwoord om bedrijven en instellingen te helpen verduurzamen. Door met elkaar in gesprek te gaan, maak je mensen niet alleen bewust van het energieverbruik, maar kom je ook snel tot inzicht welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen.”

EZK Energy Award 2022 Winnaars

Bron: RVO.nl