Een heerlijke volle oven stamppot bereid met boerenkool, champignon jus en pancetta, dat is wat je nodig hebt op een koude herfstdag! Je wordt er lekker warm van en je kunt daarna lekker met een goed gevulde maag op de bank ploffen. Heerlijk!
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Breng water aan de kook in een pan en kook de aardappelen gaar in 15-20 minuten.
3. Giet de aardappelen af en voeg 50 gram boter, melk, boerenkool en Mix voor Stamppot – Boerenkool toe en stamp fijn.
4. Pel en snipper de ui en snijd de champignons en shiitake in stukken. Verhit een pan en bak de pancetta krokant en bruin. Haal daarna uit de pan en zet apart. Voeg 10 gram boter toe aan de pan en fruit de ui glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak totdat ze zijn geslonken. Voeg de rundfond toe en laat inkoken voor 5 minuten op middelhoog vuur.
5. Leg 2/3 van de pancetta op de bodem van een ovenschaal en giet de jus hier overheen. Bedek met het aardappelmengsel en zet in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
6. Verhit in een pan de resterende boter en bak de salie kort totdat deze krokant is. Let op de salie verkleurt snel.
7. Haal de stamppot uit de oven en garneer met overige pancetta en krokante salie.
Variatietip:
Wil je liever een vegetarische versie? Vervang de pancetta dan door vegetarische spekreepjes
– 1 kg kruimige aardappelen
– 70 g roomboter, ongezouten
– 50 ml halvolle melk
– 300 g boerenkool
– 1 zakje Mix voor Stamppot – Boerenkool
– 1 ui
– 600 g kastanjechampignons
– 300 g shiitakes
– 160 g pancetta
– 1 l rundfond
– 1 tak salie