Echt een guilty pleasure, dat zijn deze verrukkelijke filodeegbakjes. Royaal gevuld met zelfgemaakte banketbakkersroom en afgetopt met peer, chocolade en rode bessen. Heerlijk als dessert of bij de koffie! Wanneer ga jij ze maken?
1. Verwarm de oven voor op 180°C en haal de vellen filodeeg uit de vriezer.
2. Snijd de vanillestok doormidden en schraap het merg eruit. Voeg 450 ml melk samen met het vanillemerg en de vanillepeul toe aan een steelpan en verhit op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
3. Voeg de resterende melk, eidooiers en suiker toe aan een kom en klop met een garde goed door. Voeg de maïzena toe en klop totdat je een glad mengsel hebt.
4. Haal de vanillepeul uit de warme melk. Voeg een beetje van de warme melk toe aan het koude maïzena mengsel en roer dit door. Voeg het koude mengsel daarna weer toe aan het warme mengsel.
5. Roer goed door met een garde en verhit totdat het dikker begint te worden. Het moet de consistentie van vla krijgen. Haal de pan van het vuur en giet de banketbakkersroom in een ondiepe schaal en dek af met vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.
6. Smelt 20 g boter in een steelpan. Leg 1 vel filodeeg neer op je werkblad en besmeer dun met de gesmolten boter. Bestrooi met Kaneel (gemalen) en leg het volgende vel filodeeg er bovenop. Bestrijk ook dit vel met boter en Kaneel (gemalen) en leg het derde vel filodeeg er bovenop. Ook de bovenste laag besmeer je met boter en bestrooi je met Kaneel (gemalen).
7. Snijd de opgestapelde filodeegvellen nu in vieren. Je krijgt dan vier vierkanten. Deze vierkanten duw je voorzichtig aan in vier muffinvormen zodat er bakjes ontstaan. Herhaal het proces met de overige 3 vellen filodeeg, zodat je in totaal 8 bakjes hebt.
8. Zet de bakjes filodeeg 10 minuten in de voorverwarmde oven of totdat ze goudbruin zijn gekleurd. Haal uit de oven en laat afkoelen.
9. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en klop met de slagroom tot een egaal mengsel.
10. Snijd de peer in stukken en hak de chocolade fijn. Verhit een pan op het vuur met de resterende boter en bak de peer hierin totdat het lichtbruin begint te kleuren. Laat daarna afkoelen.
11. Vul de bakjes filodeeg met de room en garneer met de peer, rode bessen en chocolade.
Variatietip:
Wil je deze filodeeg bakjes lactosevrij maken? Gebruik dan lactosevrije melk, slagroom en boter.
– 6 vellen filodeeg
– 1 vanillestok
– 950 ml halfvolle melk
– 2 eidooiers
– 100 g suiker
– 45 g maizena
– 30 g ongezouten roomboter
– 2 tl Kaneel (gemalen)
– 50 ml slagroom
– 1 peer
– 20 g pure chocolade
– 50 g rode bessen
– Muffinvorm 8 cups