Geroosterde pompoen gevuld met bobotie

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt gemaakt van onder andere gehakt, appel en sperziebonen in een romige saus met specerijen. In dit gerecht maken we geroosterde pompoen met een heerlijke vulling van bobotie. Dit zorgt voor een verrassende variatie op de klassieke bereiding.

  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Oventijd: 50 minuten
  • Aantal Personen: 4
  • Categorieën: Hoofdgerecht

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven op 190 °C.

2. Halveer de pompoenen in de lengte. Lepel het zaad eruit (gebruik je flespompoenen? Hol dan iets meer van de binnenkant uit zodat de vulling past). Maak diagonaal enkele sneden in het vruchtvlees. Besprenkel met 2 el olijfolie en voeg peper en zout naar smaak toe. Leg de pompoen in een ovenschaal en rooster in de oven voor 30 minuten.

3. Pel en snipper de ui. Snijd bosui in ringen. Dop de sperziebonen en snijd in stukken. Snijd de appel in stukken. Voeg de eieren bij de melk en klop los.

4. Verhit de overige olijfolie in een pan en rul het gehakt. Voeg de ui, bosui en sperziebonen toe en bak 2 minuten mee. Voeg de appel, rozijnen en Kruidenmix voor Bobotie toe en blus af met het water. Laat 2 minuten stoven. Voeg de crème fraîche toe en roer door.

5. Haal de pompoenen uit de oven. Verdeel de bobotie over de holtes van de pompoen. Verdeel het ei-melk mengsel erover en zet nog eens 20 minuten in de oven.

6. Haal de gevulde pompoen met bobotie uit de oven en serveer met frisse rucola.

Ingrediënten

– 2 flespompoenen (of pompoen naar keuze)
– 3 el olijfolie
– Peper en zout, naar smaak
– 2 uien
– 6 bosui
– 400 g sperziebonen
– 2 appels
– 4 eieren
– 200 ml melk
– 300 g gehakt
– 100 g rozijnen
– 2 zakjes Kruidenmix voor Bobotie
– 200 ml water
– 250 g crème fraîche
– 85 g rucola

Benodigdheden

Oven, ovenschaal