Dit gerecht brengt je helemaal in de herfstsferen dankzij ingrediënten als pompoen en knolselderij. Voeg daar nog verwarmende specerijen als kaneel en gember aan toe en deze herfststamppot is compleet! De pompoenstamppot maken we af met Gemakballen voor een vegetarisch resultaat.
1. Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de pompoen en knolselderij. Halveer de pompoen en verwijder de draden en pitten. Snijd de pompoen en knolselderij in blokken van 2 cm en verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ½ van de olijfolie en rooster in 20 minuten gaar.
2. Bereid ondertussen de Kneed & Klaar Gemakballen Klassiek Gekruid volgens de beschrijving op de verpakking. Haal de ballen uit de pan en laat het bakvocht erin zitten. Schenk de rode wijn in de pan en laat dit tot de helft inkoken. Voeg de groentebouillon en ongezouten roomboter toe en laat nogmaals tot de helft inkoken tot je een smaakvolle jus hebt.
3. Snijd ondertussen de paddenstoelenmix in grove stukken. Halveer de prei in de lengte. Spoel goed schoon en snijd in halve ringen van ongeveer 1 cm dik.
4. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit de overige olijfolie een ruime koekenpan en fruit de knoflook. Voeg de paddenstoelen toe en bak 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak tot de prei zacht is en de paddenstoelen beetgaar en goudbruin zijn. Breng eventueel op smaak met Zwarte peper en Zeezout.
5. Haal de pompoen en knolselderij uit de oven. Stamp met behulp van de pureestamper tot een puree samen met de crème fraîche, Gember (gemalen), Kaneel (gemalen), Zwarte peper en Zeezout.
6. Warm de Gemakballen kort op in de jus. Verdeel de stamppot over de borden, gevolgd door de paddenstoelen met prei, Gemakballen in jus en de rucola.
Variatietip:
Dit gerecht kan je gemakkelijk vegan maken door de crème fraîche en ongezouten roomboter te vervangen door plantaardige varianten.
– 1 grote flespompoen
– 1 knolselderij
– 4 el olijfolie
– 2 stuks Kneed & Klaar Gemakballen Klassiek Gekruid
– 250 ml rode wijn
– 250 ml groentebouillon
– 60 gr ongezouten roomboter
– 200 gr paddenstoelenmix
– 1 prei
– 1 teen knoflook
– 100 gr crème fraîche
– 1 el Gember (gemalen)
– 1 tl Kaneel (gemalen)
– ½ tl Zwarte peper
– 1 tl Zeezout
– 40 gr rucola