Indonesische saté van de BBQ

Een BBQ is niet compleet zonder saté! Deze Indonesische saté, geserveerd met satésaus, huisgemaakte atjar en komkommer, is een typisch Indonesische combinatie. De atjar en komkommer bieden een frisse touch aan de kruidige saté en romige satésaus.

  • Bereidingstijd: 115 minuten
  • Aantal Personen: 4 Personen
  • Categorieën: Hoofdgerecht

Bereidingswijze

1. Snijd de witte kool in fijne dunne repen, bestrooi dit met het zout en kurkuma en laat dit 10 minuten staan zodat de kool zachter wordt. Spoel daarna goed af met koud water. Schaaf ondertussen de wortels met een kaasschaaf of mandoline, meng dit vervolgens door de kool.

2. Pel en hak de knoflook fijn, schil de gember en snijd deze fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn en kneus het citroengras, verwarm dit alles voor 3 minuten in een pan op laag vuur. Voeg hier de suiker en witte wijnazijn aan toe, kook dit 3 minuten door. Giet het vocht op de kool en laat dit afgedekt voor 1,5 uur afkoelen in de koelkast.

3. Snijd de kippendijfilet in blokken van 2 cm, mix met het zakje Mix voor Saté en marineer voor 10 minuten. Rijg de kip aan de satéstokjes en grill in ongeveer 8 minuten gaar op de BBQ.

4. Schaaf ondertussen de komkommer in linten met een kaasschaaf of mandoline. Verwarm de Satésaus (kant-en-klaar) volgens de beschrijving op de verpakking.

5. Serveer de kipsaté met de atjar, komkommerlinten en satésaus.

Tip
Leg houten satéstokjes voor gebruik eerst 10 minuten in lauw water voordat je de kip er op rijgt. Zo verbranden ze minder snel op de BBQ.

Variatietip
Vervang de kippendij door procureur (varkensnek) om het gerecht op de echte Indonesische manier te eten. Dit is te verkrijgen bij de slager of een horecagroothandel.

Ingrediënten

– 150 g witte kool
– ½ tl zout
– 1 tl kurkuma
– 2 wortels
– 2 tenen knoflook
– 2 cm gember
– 1 rode peper
– 1 stengel citroengras
– 2 el suiker
– 250 ml witte wijnazijn
– 500 g kippendijfilet
– 1 zakje Mix voor Saté
– 1 komkommer
– 1 bak á 500 gr Satésaus (kant-en-klaar)

Benodigdheden

– 8 saté prikkers
– BBQ
– Kaasschaaf of mandoline