Tijdens het Sinterklaasfeest eten we allerlei lekkernijen, waaronder kruidnoten. Met dit recept is zelf kruidnoten maken helemaal niet moeilijk! De Specerijenmix voor Koek & Speculaas en het gemalen Venkelzaad geven een heerlijke twist aan dit baksel. Met dit recept maak je uiteindelijk circa 10 handjes pepernoten waar je heerlijk met een aantal mensen van kunt eten.
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Snijd de koude roomboter in blokjes en doe dit in een kom samen met het zelfrijzend bakmeel, de bruine basterdsuiker, de Specerijenmix voor Koek & Speculaas, het Venkelzaad (gemalen) en een snuf zout.
3. Kneed dit door elkaar en voeg al knedend 2 tot 3 eetlepels koude melk toe tot je een mooie stevige bal deeg hebt.
4. Laat het deeg 1 uur opstijven in de koelkast.
5. Draai kleine balletjes van ongeveer 5 gram van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
6. Druk de bolletjes iets aan met je vinger en bak de kruidnoten (indien nodig, in delen) af in circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Variatietip:
Verkruimel ook eens wat kruidnoten over je toetje of yoghurt ‘s morgens of maak eens een tiramisu met kruidnoten in plaats van lange vingers.
– 250 g zelfrijzend bakmeel
– 150 g roomboter (ongezouten)
– 125 g bruine basterdsuiker
– 15 g Specerijenmix voor Koek & Speculaas
– 1 tl Venkelzaad (gemalen)
– 2-3 el melk
– snuf zout
– Bakpapier
– Bakplaat