De traditionele moussaka is een ovengerecht dat bij velen in de smaak valt. Wil je eens variëren? Probeer dan deze moussaka met tomatensambal van harissa. De traditionele smaken maar dan met een beetje pit. De harissa sambal geeft de gehaktsaus met tomaten een spannende smaak.
1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Pel 1 ui en de tenen knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de rode pepers en rawit pepers grof. Meng samen met de ui en knoflook in de keukenmachine tot een pasta. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit 1 el olie in een pan en fruit de peper pasta 2 minuten op middenlaag vuur. Voeg de tomaten, azijn, suiker en de World Spice Blend – Harissa toe. Laat 20 minuten sudderen op laag vuur.
2. Smelt 20 gram boter in een pan. Voeg de bloem toe en bak 5 minuten mee. Voeg de melk toe aan de bloem en blijf goed roeren met een garde. Voeg de Zwarte peper en 1 tl Zeezout toe en laat 5 minuten koken totdat het de dikte van yoghurt heeft. Klop de eieren los. Haal de saus van het vuur en klop de eieren door de saus met een garde.
3. Pel en snipper de resterende ui. Verhit de resterende boter in een pan en fruit de ui glazig. Voeg het gehakt, de Kaneel en de Nootmuskaat toe en bak 5 minuten aan. Voeg de tomaten passata, 3 el harissa sambal en 1 tl Zeezout toe en laat 20 minuten koken op laag vuur.
4. Schil de aardappelen en snijd in plakken van 0,5 cm dikte. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen 5 minuten. Giet af.
5. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verdeel het resterende Zeezout over de aubergines en laat 10 minuten staan. Dep met keukenpapier het vocht van de aubergines. Smeer de aubergines in met de 2 el olie. Verhit een pan met 1 el olie en bak de aubergine goudbruin in 4 minuten. Keer halverwege om.
6. Verdeel de helft van de aardappelen over de schaal, gevolgd door de helft van de aubergines, de helft van de bechamelsaus en het gehaktmengsel. Maak een tweede laag van de resterende aardappelen, resterende aubergine en de resterende bechamelsaus. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven.
7. Maak een dressing van de resterende olijfolie en de balsamicoazijn. Verdeel de dressing over de veldsla. Serveer bij de moussaka.
– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 3 rode pepers
– 2 rawit pepers
– 3 Roma tomaten
– 5 el olijfolie
– 1 el witte wijnazijn
– 2 el suiker
– 1 el World Spice Blend – Harissa
– 50 g roomboter, ongezouten
– 50 g tarwebloem
– 600 ml halfvolle melk
– ½ tl Zwarte peper
– 3 tl Zeezout
– 2 eieren
– 400 g half om half gehakt
– 1 tl Kaneel (gemalen)
– 1 ½ tl Nootmuskaat (gemalen)
– 700 g tomaten passata
– 4 grote kruimige aardappelen
– 2 aubergines
– ½ el balsamicoazijn
– 85 g veldsla