Paddenstoelenstoof met bloemkoolpuree

Wat nu als je wél die herfstige smaken van een stoof wil, maar even een dag geen vlees? Dan zit je met dit gerecht goed! Deze vegetarische stoof met romige bloemkoolpuree zit bomvol smaken én groenten en het is ook nog eens snel klaar.

  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Aantal Personen: 4
  • Categorieën: Hoofdgerecht

Bereidingswijze

1. Schil de aardappelen en snijd in blokken van 2 bij 2 cm. Snijd de bloemkool in gelijke grote rozen. Kook de aardappelen en bloemkool in een pan met water met wat Zeezout gaar in ongeveer 10-15 minuten.

2. Snijd de kastanjechampignons in kwarten, de shiitake doormidden en scheur de oesterzwammen in dunnere repen. Pel en snijd de knoflook fijn en pel en snipper de ui.

3. Verhit de olijfolie in een diepe (gietijzeren) pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen toe en bak even goed aan. Voeg de tomatenpuree en tarwebloem toe en bak 1 minuut mee. Blus af met de paddenstoelenbouillon, voeg het Laurier en de Kaneel (heel) Laat 20 minuten stoven. Spoel de linzen af onder stromend water en voeg de laatste 3 minuten toe aan de pan.

4. Stamp ondertussen de aardappelen en bloemkool samen met de ongezouten roomboter fijn tot een mooie gladde puree. Breng op smaak met Zwarte Peper en Zeezout.

5. Verdeel de bloemkoolpuree over de borden en serveer de vegetarische stoof er bovenop. Verdeel de takken rozemarijn over de borden.

Variatietip:
Wil je dit recept toch met vlees maken? Bak dan van tevoren een bebloemde sukadestooflap in de stoofpan aan. Haal uit de pan en voeg het vlees in stap 4 samen met de bouillon weer toe. De stooftijd verhoog je dan naar 2,5 uur. De linzen laat je achterwege.

Ingrediënten

– 500 gr kruimige aardappelen
– 1 grote bloemkool
Zeezout
– 250 gr kastanjechampignons
– 250 gr shiitake
– 150 gr oesterzwammen
– 2 tenen knoflook
– 2 witte ui
– 2 el olijfolie
– 70 gr tomatenpuree
– 3 el tarwebloem
– 400 ml paddenstoelenbouillon
2 Laurier
2 Kaneel (heel)
– 400 gr linzen uit blik
– 2 el ongezouten roomboter
Zwarte Peper
– 2 takken verse rozemarijn