Romige zuurkool stamppot

Wie houdt er nou niet van een goede Hollandse pot met een lekker worstje? Wij in ieder geval wel! Vooral van deze makkelijke en stamppot zijn wij fan. Van aardappelpuree maken we een romige zuurkool stamppot en we serveren het gerecht met heerlijke bruin gebakken saucijzenworstjes en een zelfgemaakte appelcompote. Een lekker gerecht voor een echte herfstdag!

  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Aantal Personen: 4 Personen
  • Categorieën: Hoofdgerecht

Bereidingswijze

1. Breng water aan de kook in een grote pan. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in 15 tot 20 minuten gaar.

2. Schil voor de appelcompote de appels. Haal het klokhuis eruit en snijd in dobbelstenen. Zet de gesneden appels met het water, de rozijnen, suiker en kaneelstok op in een pan op middelhoog vuur. Zet het vuur laag zodra het begint te koken. Laat voor 15 tot 20 minuten garen totdat het geheel een compote (moes) is.

3. Verwarm de zuurkool op laag vuur met 25 gram boter voor 10 minuten of tot de zuurkool warm is. Roer af en toe om.

4. Giet de aardappels af, doe de aardappels terug in de pan en stamp met 50 gram van de boter, kookroom en de Mix voor Stamppot – Zuurkool. Voeg de zuurkool met vocht toe aan de puree en roer goed door. Houd warm.

5. Pel en snijd de ui in ringen. Verhit de resterende roomboter in een pan op middelhoog vuur en bak de uienringen tot deze gekarameliseerd zijn. Haal uit de pan en leg apart.

6. Bak in dezelfde koekenpan de saucijs worsten rondom bruin en gaar.

7. Verdeel de zuurkool over de borden en leg de krokante uien en saucijs worsten op de zuurkool. Verdeel de jus van de worsten over de zuurkoolstamp. Serveer met de appelcompote en geneer met salie.

Ingrediënten

– 1 kg kruimige aardappelen
– 2 grote appels (Jonathan of Goudreinet)
– 75 ml water
– 50 g rozijnen
– 4 el suiker
– 1 kaneelstok
– 500 g zuurkool
– 100 g roomboter
– 150 ml kookroom, 20% vet
– 1 pak Mix voor Stamppot – Zuurkool
– 1 grote witte ui
– 8 saucijs worsten
– 1 tak salie