Ultiem comfortfood, zo zou je deze ovenschotel kunnen noemen! Door de toevoeging van cranberries en pastinaak krijgt het peulgehakt een friszuur en zoete smaak dat perfect samengaat bij de romige aardappelpuree. Een gerecht dat zeker niet op de kersttafel zal misstaan!
1. Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Verhit een pan met water en wat Zeezout en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat goed uitstomen.
2. Pel en snipper de sjalot en de knoflook fijn. Snijd de shiitake grof. Schil de pastinaak en snijd in blokjes van maximaal 1 cm. Bereid het Kneed & Klaar Peulgehakt Klassiek Gekruid volgens de beschrijving op de verpakking.
3. Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de shiitake en pastinaak toe en bak 5 minuten. Rul het Kneed & Klaar Peulgehakt Klassiek Gekruid samen met de tomatenpuree mee in de pan. Voeg de Paprikapoeder pikant, Laurier, de cranberries, doperwten en groentebouillon toe. Laat even rustig pruttelen en het meeste vocht verdampen.
4. Warm ondertussen de melk op in een steelpan, maar zorg dat het niet kookt. Stamp de aardappelen met behulp van een pureestamper fijn. Schenk de warme melk op de aardappelen en roer met een garde de ongezouten roomboter erdoorheen. Blijf net zo lang roeren tot de boter is gesmolten en goed is opgenomen. Breng op smaak met Zwarte Peper en Zeezout.
5. Verdeel het gehaktmengsel over een ruime ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree eroverheen. Maak met de tanden van een vork een mooi patroon. Bak de ovenschotel in de oven voor 30 minuten goudbruin.
6. Snijd de bieslook in dunne ringen. Haal de Shepherd’s Pie uit de oven en garneer met de bieslook.
Variatietip:
Liever een Shepherd’s Pie met vlees proberen? Gebruik dan eens pulled chicken voor een verrassende twist!
– 1 kg kruimige aardappelen
– Zeezout
– 1 sjalot
– 1 teen knoflook
– 125 gr shiitake
– 400 gr pastinaak
– 2 stuks Kneed & Klaar Peulgehakt Klassiek Gekruid
– 1 el olijfolie
– 70 gr tomatenpuree
– 1 el Paprikapoeder pikant
– 1 Laurier
– 50 gr cranberries (gedroogd)
– 300 gr doperwten (diepvries)
– 250 ml groentebouillon
– 150 ml volle melk
– 30 gr ongezouten roomboter
– Zwarte Peper
– 20 gr verse bieslook
– Ruime ovenschaal
– Pureestamper