Een romige stamppot van zoete wortel en knapperige spruitjes, geserveerd met kruidige gemakballen is heerlijk. Deze smaakvolle Hollandse maaltijd met een verrassende twist staat ook nog in no time op tafel, meer heb je niet nodig!
1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de winterpeen en spruitjes in plakken.
2. Zet de aardappelen in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook de aardappelen in 15 minuten gaar. Voeg na 5 minuten de winterpeen en spruitjes toe.
3. Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen, winterpeen en spruitjes tot een grove puree. Breng de wortelstamppot op smaak met Zwarte Peper, eventueel Zeezout, ongezouten roomboter en crème fraîche.
4. Bereid de Verstegen Kneed & Klaar Gemakballen Klassiek Gekruid volgens de beschrijving op de verpakking met 8 el olijfolie en 250 ml koud water. Verwarm een pan met de resterende olijfolie en bak de gemakballen goudbruin.
5. Haal de gemakballen uit de pan, voeg de tomatenpuree toe en roer door, blus af met de rode wijn en het resterende water en laat 5 minuten inkoken. Voeg de bloem toe en roer door.
6. Verdeel de wortelstamppot en gemakballen over de borden en schep hier de jus over.
Variatietip
Vervang wanneer je een lactosevrije wortelstamppot wil de ongezouten roomboter en crème fraîche door grof gemalen mosterd en lactosevrije roomkaas.
– 600 g kruimige aardappelen
– 300 g winterpeen
– 150 g spruitjes
– ½ tl Verstegen Zwarte Peper
– ½ tl Verstegen Zeezout
– 70 g ongezouten roomboter
– 100 g crème fraîche
– 2 zakjes Verstegen Kneed & Klaar Gemakballen Klassiek Gekruid
– 10 el olijfolie
– 350 ml koud water
– 50 g tomatenpuree
– 200 ml rode wijn
– 30 g bloem
– Pureestamper