Kort gebakken zalm met citroen, sesamzaad en als kruidige touch 5 spices, geserveerd met een frisse salade. Het perfecte voorgerecht voor als je indruk wil maken! Het is beter om niet te veel zout te gebruiken. Tip: proef eerst voordat je zout toevoegt. Met kruiden en specerijen is je gerecht vaak al heerlijk op smaak!
1. Meng ½ van de plantaardige olie samen met de ketjap en World Spice Blend – 5 Spices tot een marinade. Smeer de zalm aan alle kanten in met de marinade. Leg de zalm in een schaal en voeg de overige marinade toe. Dek af met vershoudfolie en laat de smaken intrekken in de koelkast voor ten minste 4 uur.
2. Haal de zalm uit de koelkast. Verhit de overige plantaardige olie in een ruime koekenpan. Laat dit eerst goed warm worden en spreid de olie goed uit over de pan. Schroei de zalm kort en krachtig aan beide kanten zodat je een mooi goudbruin kleurtje krijgt, maar hij nog rauw blijft vanbinnen.
3. Snijd het blad van de peterselie heel fijn, de takjes doe je weg. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter). Meng de peterselie en citroenschil door de Sesamzaad en leg op een bord of schaal groot genoeg voor de zalmzijde. Haal de zalm hier aan alle kanten doorheen zodat je een mooi korstje krijgt. Snijd de zalm in dunne plakken.
4. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd in blokken van 1 cm. Snijd de koriander fijn en snijd de bosui in dunne ringen. Meng de avocado, koriander, bosui, edamame bonen, Chilivlokken en een kneep citroensap in een kom door elkaar tot een salade. Serveer de zalm tataki samen met de salade.
Variatietip:
Houd je niet zo van vis? Je zou de zalm in dit recept ook kunnen vervangen door kogelbiefstuk of watermeloen voor een vegetarische tataki.
Tip: voor de plantaardige olie kan je druivenpitolie, zonnebloemolie of arachideolie kiezen.
– 6 el plantaardige olie
– 2 el ketjap zonder toegevoegd zout|
– 1 el World Spice Blend – 5 Spices
– 600 g verse zalmzijde, zonder huid en zonder graten
– 15 g krulpeterselie
– 1 citroen
– 4 el Sesamzaad
– 1 avocado
– 10 gr verse koriander
– 2 stengels bosui
– 150 gr edamame bonen
– 1 tl Chilivlokken