Pompoen kardemom risotto

Als je een gerecht zoekt voor de herfstachtige dagen, dan is deze risotto echt perfect. Een normale pompoenrisotto zie je vast wel vaker, maar die van ons is next level! Bereid met kardemompeulen en gegarneerd met een heerlijke 'burned' kardemom boter, salie en walnoten. Als je deze eenmaal hebt geproefd, dan zul je hem elke week op tafel zetten. Eentje om te onthouden dus!

  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Oventijd: 30 minuten
  • Aantal Personen: 4
  • Categorieën: Hoofdgerecht

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de flespompoen en snijd de helft in blokken en de helft in halve bogen. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 2 el olie. Rooster 30 minuten in de voorverwarmde oven.

2. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de ansjovis in stukken. Plet 6 Kardemompeulen en haal de zaden er uit. Verhit 2 el olie in de pan en fruit de ui, knoflook en ansjovis aan, maar laat niet bruinen. Voeg de risottorijst toe en bak mee voor 3 minuten. Schenk beetje bij beetje de bouillon bij de risotto zodat deze net onder staat en blijf roeren. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de rest van het bouillon is opgenomen. Voeg de zaden van de kardemom ondertussen toe aan de risotto. Blijf de bouillon toevoegen totdat de risotto gaar is.

3. Voeg de blokken pompoen toe aan de risotto samen met 75 g Parmezaanse kaas en 50 g boter en roer goed door. Houd warm.

4. Haal de blaadjes salie van de takjes. Verhit de resterende olie in een pan en bak de salie krokant in 1 minuut. Haal uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Snijd de walnoten in grove stukken.

5. Verhit en smelt de resterende boter in een pan. Zorg dat je de boter blijft bewegen als het smelt. Voeg de resterende Kardemompeulen (heel) toe aan de boter als deze is gesmolten. Blijf roeren en haal van het vuur als de boter bruin is gekleurd.

6. Verdeel de risotto over de borden en leg de halve bogen pompoen op de risotto. Garneer met de burned boter, walnoten, salie en wat Parmezaanse kaas.

Weet jij het verschil tussen kardemom en kardemom? Ze lijken misschien hetzelfde, maar achter dezelfde kruiden en specerijen gaat een wereld van verschil schuil. Oorsprong, teeltproces, aandacht, verwerking, het zijn allemaal factoren die bepalen of kardemom echte kardemom is.

Ingrediënten

– 1 flespompoen
– 5 el olijfolie
– 1 grote ui
– 2 tenen knoflook
– 4 ansjovis filets
– 8 Kardemompeulen
– 300 g risotto rijst
– 700 ml paddenstoelen bouillon, warm
– 100 g Parmezaanse kaas
– 150 g roomboter, ongezouten
– 2 takjes salie
– 75 g walnoten, gepeld

Benodigdheden

– Oven