Zo smaakt nootmuskaat

Nootmuskaat is een specerij met een warme, zoete, zachte smaak. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is nootmuskaat geen noot, maar de gedroogde zaadkern van de nootmuskaatvrucht. Het zou goed kunnen dat je tot nu toe de smaak van nootmuskaat als bitter hebt ervaren. Maar als dat zo is, dat heb je nooit de echte nootmuskaat geproefd. In dat geval zijn wellicht de doppen van de vrucht mee gemalen. Echte nootmuskaat is nooit bitter. We praten je graag bij.

Image-block

Direct van de oorsprong

Nootmuskaat groeit aan een nootmuskaatboom. Deze boom heeft een regenrijk, tropisch klimaat nodig. Vandaar dat de boom veel groeit in tropische kustgebieden. De nootmuskaat van Verstegen komt van de Sangihe eilanden voor de Indonesische kust. Het gebied met de perfecte klimatologische omstandigheden voor de nootmuskaatboom. De boom kan, bij goede verzorging, tot wel drie keer per jaar vrucht kan geven!

Image-block

Herkenbare kwaliteit

Nootmuskaat is dus de zaadkern van de nootmuskaatvrucht die lijkt op een abrikoos. Om de vrucht zit een harde bast die, na het drogen in de zon, wordt gekraakt. De vrucht die dan vrijkomt is bruin en hard. Dat is ook de reden dat nootmuskaat bijna altijd gemaald of geraspt wordt gebruikt. Bij Verstegen hebben we ons eigen maalproces. We malen de vrucht gekoeld, waardoor de etherische oliƫn die in de vrucht zitten en de smaak geven, worden behouden. Doordat we alleen de vrucht malen, krijgt de nootmuskaat de warme, sterk aromatische geur en smaak. Soms wordt ook wel de bast van de vrucht, de zogenaamde doppen, mee gemalen. Deze hebben wel de smaak van nootmuskaat, maar zijn ook bitter. Bij Verstegen kiezen we er daarom voor om echt alleen de vrucht te malen. De echte nootmuskaat herken je dus door te proeven. Heb je een bittere smaak, dan heb je niet de echte nootmuskaat.

Image-block

De echte smaak van nootmuskaat

De echte smaak van nootmuskaat is zoet, zacht, aangenaam en geeft een warm gevoel. Vandaar dat het veel wordt toegepast in soepen of bij groenten zoals bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges. Maar ook in zoete gerechten zoals pudding, vla, ijs en op warme appel.

Image-block