Verstegen plant een voedselbos in de Spaanse polder

Bij Verstegen zetten we ons al jaren vastberaden in voor duurzame methoden, die niet alleen de kwaliteit van onze producten verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving. Vandaag hebben we weer een mooie stap gezet: we zijn begonnen aan het planten van een  weelderig voedselbos, met een verscheidenheid aan diverse bloemen, struiken en planten, volgens duurzame landbouwprincipes.

Verstegen verduurzaamt

Met het programma ‘Agroforestry’, regeneratieve (lees: herstellende) landbouw, bevorderen we de biodiversiteit in productielanden. Verder hebben we een inpandige sociale werkplaats en heeft het bedrijfspand, gebouwd in de zestiger en zeventiger jaren, energielabel A. Een voedselbos is daarom een logische nieuwe stap om te verduurzamen.

Voedselbos

Het 1.400 m2 grote perceel van het voedselbos, pal naast de A20, is begin december aangeplant. Dat doen we in nauwe samenwerking met Stichting Ondergrond. Er komen zo’n 150 bomen en struiken die aromatisch en eetbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan duindoorn, magnolia of aan de Chinese mahonie, bijgenaamd de uiensoepboom omdat de bladeren en jonge stengels naar uiensoep smaken. We houden de paden vrij, maar verder laten we de planten hun gang gaan. Gewasbeschermingsmiddelen gaan we niet gebruiken. We willen klanten, leveranciers en belangstellende stadsgenoten laten zien hoe onze voedselproductie, in het buitenland en hier in de Rotterdamse regio, hand-in-hand kan gaan met het versterken van de biodiversiteit. Maar in de laatste plaats moet het een fijne plek worden voor onze medewerkers, die er in de pauze een boterhammetje kunnen eten.

Samen met de collega’s en betrokkenen hebben ze ongeveer 150 bomen, struiken en planten aangeplant langs de Giessenweg. Hiermee willen we onze klanten, collega’s en mede-Rotterdammers meenemen in deze duurzame transitie.