Zelf pittige speculaas maken is met dit recept heel eenvoudig, maar maak het voor jezelf eens wat uitdagender en gebruik een speculaasplank! Met dit recept maak je circa 20 speculaasjes met een speculaasplank. Heerlijk om te maken in de wintermaanden en laat je gasten hier lekker van genieten.
1. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een mooi deegbal.
2. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 3 uur, bij voorkeur een nacht, rusten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 225 graden.
4. Bestuif de speculaasplank met een beetje bloem en klop het teveel aan bloem er af.
5. Neem een beetje van het deeg en kneed het kort door met je handen. Druk het vervolgens in de speculaasvorm. Druk het met je vingers aan en bestuif met een beetje bloem zodat je het met een deegroller goed kunt aandrukken.
6. Snijd met een scherp mesje het overtollige deeg weg.
7. Draai de plank om en houd hem horizontaal boven het aanrecht (liefst zo dicht mogelijk bij het aanrecht). Klop de speculaas vervolgens uit de vorm.
8. Herhaal dit tot het deeg op is.
9. Leg de speculaasjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de speculaasjes in 6 tot 8 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Variatietip:
Hou je niet van pittig? Laat dan de chilipoeder en/of de peper achterwege en bak authentiek oud-Hollandse speculaasjes.
Heb je geen speculaasplank in huis? Je kunt ook het deeg met een deegroller in zijn geheel uitrollen en afbakken. Rol het deeg tot 0,5 cm dik en bak de speculaas in zijn geheel in 10-15 minuten gaar. Breek na het bakken de speculaasplak in stukken en je hebt speculaasbrokken.
– 100 g bloem
– 50 g bruine basterdsuiker
– 50 g roomboter (ongezouten)
– 1 el melk
– 1 el Specerijenmix voor Koek & Speculaas
– 1 tl Piment (gemalen)
– 1 tl bakpoeder
– snuf zout
– ½ tl Zwarte peper
– ½ tl Chilipoeder
– Vershoudfolie
– Speculaasplank
– Bakpapier
– Bakplaat