De kop van de kruidnagel

Kruidnagel is ongetwijfeld één van de specerijen met de meest specifieke smaak. Voeg kruidnagel toe aan een gerecht en het wordt meteen rijker van smaak. Dat is ook de reden dat het gebruik ervan zo divers is. Maar wat is die smaak? En wist je dat je, om de echte kruidnagel te herkennen, naar de kop en kleur moet kijken?

Image-block

Direct van de oorsprong

De kruidnagel zoals we die kennen komt van de altijd groene kruidnagelboom. Deze boom heeft een piramidevorm en kan maar liefst 12 meter hoog worden! Verstegen teelt haar kruidnagel in Sri Lanka en de Comoren, hier zijn de beste condities voor deze specerij. Na 6 jaar draagt de boom zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Als de bloemknoppen helrood zijn, worden ze geoogst. Timing is hierbij belangrijk, precies op het juiste moment worden de rijpe bessen geselecteerd. Vervolgens worden ze in de zon gedroogd totdat de nagelen hun typische bruine kleur hebben en zijn ze klaar voor gebruik.

Image-block

Herkenbare kwaliteit

Maar hoe herken je de kwaliteit van kruidnagel? Het antwoord is simpel. De kwaliteit van de kruidnagel wordt bepaald door de hoeveelheid olie. Hoe hoger het gehalte olie, des te beter de kwaliteit. Dit zie je vooral terug in de kop en de kleur van de steel. De kop moet gesloten zijn, dus niet opengebarsten, dan zitten er nog veel etherische oliën in. En de kleur van de steel moet iets donkerder zijn dan de kop, maar niet te donker, anders is de kruidnagel uitgedroogd. Wat ook een goede methode is: wrijf de kop tussen je vingers, als je handen vettig worden, dan weet je dat de kruidnagel veel olie bevat.

Image-block

De echte smaak van kruidnagel

De smaak van kruidnagel is karakteristiek warm, kruidig, scherp en heet met een verdovende sensatie in de mond achteraf. Ook is de geur van dit specerij zeer aromatisch, met een warme, karakteristieke lucht. Door de scherpe, warme en aromatische smaak, kan dit specerij uitstekend gebruikt worden in stoofgerechten, soepen, sauzen en zoete gerechten.

Image-block