Oranje boven met foelie

Foelie en nootmuskaat lijken qua smaak veel op elkaar. Logisch, als je beseft dat foelie de zaadrokken van nootmuskaatvrucht zijn. Ze omarmen als het ware de vrucht. Maar waar verschillen ze in? En hoe herken je echte foelie? We zullen je een hint geven, volg de kleur oranje.

Image-block

Direct van de oorsprong

Foelie groeit net als nootmuskaat aan de nootmuskaatboom. Deze groenblijvende boom kan wel 15 meter hoog worden en heeft een regenrijk, tropisch klimaat nodig. Vandaar dat de boom veel groeit in tropische kustgebieden. De foelie van Verstegen komt daarom van de Sangihe eilanden voor de Indonesische kust. Het gebied met de perfecte klimatologische omstandigheden voor de nootmuskaatboom. De boom kan, bij goede verzorging, tot wel drie keer per jaar vrucht kan geven!

Image-block

Herkenbare kwaliteit

De foelie is de zaadrok van de nootmuskaatvrucht. Om de vrucht zit een harde bast die, na het drogen in de zon, wordt gekraakt. De foelie wordt vervolgens handmatig verwijderd van de vrucht en gedroogd. En dat laatste is een heel specifiek proces, dat bepaalt namelijk mede de kwaliteit van de foelie. Door het op de juiste manier te drogen en te oogsten krijgt foelie de kleur zoals foelie hoort te zijn: oranje.

Maar er is nog een manier om echte foelie te herkennen. Foelie wordt namelijk heel gebruikt, maar ook gemalen. Bij Verstegen malen we de foelie zelf; onder de juiste temperatuur, zonder verlies van etherische oliën en alleen met gebruik van pure foelie. De bast van de vrucht (de zogenaamde doppen), hoort niet te worden mee gemalen. Dit heeft wel de smaak van foelie en nootmuskaat, maar is ook bitter. Bij Verstegen kiezen we er daarom voor om echt alleen de foelie te malen. De echte foelie herken je door te proeven. Heb je een bittere smaak, dan heb je niet de echte foelie.

Image-block

De echte smaak van foelie

Omdat nootmuskaat en foe­lie samen groeien, is het logisch dat de smaak en geur in elkaars lijn liggen. Toch is foelie zachter en vriendelijker van smaak dan nootmuskaat. De specerij heeft een warme, aromatische, fijne en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid en een krachtige smaak. Overal waar je nootmuskaat in verwerkt, kun je ook foelie in verwerken. Dat zorgt er ook voor dat je foelie heel breed kunt verwerken. Traditioneel wordt foelie in de keuken gebruikt in de kippenbouillon en meegekookt met asperges. Maar is foelie ook erg geschikt om gerechten op basis van groenten mee te verrijken.

Image-block