5 x Smaakvolle stamppotten die je écht eens moet proberen

Stamppot is hot! Stamppotgerechten bestaan al eeuwenlang, maar zijn nog steeds heel populair in Nederland. Welke stamppotten mogen écht niet ontbreken in jouw receptenrepertoire? Wij zetten ze op een rij.

Stamppot: klassieke mix van aardappelen en groenten
De stamppot is een traditioneel gerecht dat we vaak eten tijdens de koudere maanden van het jaar. Het zijn grote schotels met een combinatie van aardappelen, groente en een stuk vlees, vaak geserveerd met een stevige jus of saus. Dit type gerecht kent een lange geschiedenis. Toen aardappelen vanuit Zuid-Amerika in de achttiende eeuw hun definitieve entree maakten in Europa, werden er mengsels gemaakt van aardappelen en verschillende soorten groenten. In de loop der tijd zijn er een heleboel variaties ontstaan, zoals andijviestamppot, boerenkoolstamppot met worst en hete bliksem. Stamppotten zijn smakelijk, voedzaam en gemakkelijk te maken, en er is veel variatie aan ingrediënten mogelijk. Niet gek dus dat we er nog steeds dol op zijn! Ken jij de volgende stamppotcombinaties al? Ze zijn zeker het proberen waard!

1 Stamppot met prei, gebakken braadworst en oude kaas krokant
Van deze stamppot met prei word je blij! In dit recept stampen we de aardappelen, waarbij we een eetlepel Mix voor stamppot – Prei toevoegen. Dit zorgt voor warme tinten van foelie en knoflook. De foelie heeft een kruidige smaak met een hint van peper. Het wordt vaak beschreven als een combinatie van kruidnagel en peper. De knoflook heeft een scherpe, pittige smaak. Samen geven ze de stamppot met prei wat meer karakter. Na de mix voegen we gekookte prei en besprenkelen we de stamppot met oude kaas. Daarna zetten we de stamppot in de oven. Met als resultaat: een verrassende smaak met een knapperig contrast aan de bovenkant. Voeg de gebakken braadworst toe op het bord en smullen maar.
—> Bekijk recept

2 Spinaziestamppot met gehakballetjes en gepofte tomaat
Nog een topper: dit recept is een heerlijke combinatie van knapperige spinazie, sappige gehakballetjes en zoete gepofte cherrytomaatjes, in een smaakvolle stamppot. Voor de perfecte balans van smaken en textuur voeg je een eetlepel Mix voor stamppot – Spinazie toe, dit geeft de warme tinten van knoflook en peper af aan de stamppot. Naast de scherpte van de knoflook, geeft de peper een licht warm gevoel af in de mond. Voeg voor de finishing touch wat jus toe aan de stamppot met de Mix voor Steak & Jus, zo krijg je een heerlijke jus met een intense smaak van knoflook en ui die je stamppot afmaakt en de smaakpapillen laat verwennen. Deze warme maaltijd is perfect voor een koude winterdag.
—> Bekijk recept

3 Boerenkool stamppot met spekjes
Boerenkool stamppot met spekjes is een echte klassieker. Dit is een heerlijk gerecht om op tafel te zetten als je zin hebt in iets hartverwarmends. Deze warme stamppot maken we met verse boerenkool en brengen we op smaak met de perfecte balans van kruiden, samen met de knapperige spekjes die een heerlijke smaak en textuur toevoegen. Maak de maaltijd af door bij het fijn stampen van de aardappelen de Mix voor stamppot – Boerenkool toe te voegen. Dit geeft de stamppot een authentieke, Hollandse smaak met een vleugje peper. De peper helpt om de smaken in de stamppot te versterken en geeft wat extra pit. Tip: voor een verrassende twist voeg je een jus toe van honing en mosterd. Deze stamppot is ook te bereiden als vegetarische variant, laat hiervoor de spekjes weg en vervang deze door feta.
—> Bekijk recept

4 Romige zuurkool stamppot met saucijzenworst en appelcompote
Deze stamppot is een heerlijke combinatie van smaken en texturen in een enkele maaltijd. Makkelijk en vol voedingsstoffen. Voeg bij het stampen van de aardappelen de Mix voor stamppot – Zuurkool toe, zo krijgt de stamppot een frisse, zoete smaak met een hint van nootmuskaat. Nootmuskaat heeft een zoete, kruidige smaak met tonen van kaneel en kruidnagel. Het geeft de stamppot een warme en ronde smaak. De zuurkoolstamppot bereiden we met een romige saus die de smaken van zuurkool en aardappelen versterkt, terwijl de saucijzenworstjes een knapperige en geurige toevoeging zijn. De zoete appelcompote balanceert de smaken perfect af en geeft de maaltijd een extra dimensie van smaak.
—> Bekijk recept

5 Zoete aardappelstamppot met spinazie en gerookte kip

En last but not least: een zoete aardappelstamppot, een gezonde en smakelijke maaltijd. In dit recept maken we gebruik van zoete aardappelen als basis voor de stamppot. Mix de fijn gestampte aardappelen met de Mix voor stamppot – Zoete aardappel voor een extra smaakvolle en heerlijke textuur met tonen van venkelzaad en kaneel. Venkelzaad heeft een kenmerkende anijsachtige smaak en kaneel heeft een wat zoet, warme smaak met een houtachtige ondertoon. Dit samen zorgt voor een heerlijke combinatie van geuren en smaken in de stamppot. De spinazie voegt een knapperige groene textuur en een boost van vitaminen en mineralen toe. De gerookte kip geeft een heerlijke smaak en eiwit aan de maaltijd. Probeer ook eens de vegan variant, waarin we de kip vervangen door zongedroogde tomaatjes, walnoten en vegan feta.
—> Bekijk recept