Ga de uitdaging aan: 7 dagen zonder vlees en zuivel tijdens de NWZVEZ

Ben je op zoek naar een uitdaging en wil je iets doen voor jezelf en het milieu? Probeer dan eens een week lang geen vlees en zuivel te eten, in de 6e editie van de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel. Verstegen is ook dit jaar weer partner van dit initiatief. In deze blog nemen we je mee op een avontuur vol inspirerende smaken en voedzame recepten. Laat je verrassen door hoe gemakkelijk en lekker een vegetarisch en/ of plantaardig dieet kan zijn.

Vega poké bowl
De poké bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaï met rijst, groenten en vis. Er zijn tegenwoordig ook vega varianten van de poké bowl: laat de zalm en tonijn achterwege en vervang deze door bijvoorbeeld gemarineerde tofu. Dit recept is niet alleen veganistisch, maar ook rijk aan smaken en texturen. Voeg de Original Spice Blend – Oriental Blend voor Poké Bowl toe aan het gerecht. Deze blend bestaat uit tal van zaden en kruiden die zorgen voor een upgrade van de totale smaakbeleving. Daarbij balanceert de zachte en sappige tofu perfect met de knapperige groenten. Probeer het uit, geniet en bespaar. Wist je dat je bij één dag vlees en zuivelvrij tot wel 27,6 liter water bespaart, per week komt dit neer op meer dan 193 liter! Deze hoeveelheid water werd anders gebruikt voor de productie van vlees en zuivel, bijvoorbeeld voor de productie van veevoer.

Aubergines met bloemkoolrijst en plantaardige feta
Aubergines met bloemkoolrijst en plantaardige feta is een heerlijk en gezond recept dat perfect is voor een snelle en gemakkelijke maaltijd. Maar wat dit recept écht speciaal maakt, is de toevoeging van de World Spice Blend – Harissa. Deze kruidenmix heeft een rijke smaak en pittigheid. Het is een uitstekende manier om een beetje warmte en kleur aan je maaltijd toe te voegen. Met deze blend kan je ieder gerecht een beetje pit geven.

Chili sin carne
Wist je dat ‘sin’ ‘zonder’ betekent? Deze chili zonder vlees, maar met in plaats daarvan nacho’s en guacamole, is een verrukkelijk vegetarisch gerecht met een hartige en kruidige smaak. De Original Spice Blend – Spicy Blend voor Chili Con Carne zorgt voor een warme en pittige smaak die perfect wordt gecompenseerd door de zachte guacamole en knapperige nacho’s. Tip: mis je nou toch nog de vleesstructuur, voeg dan wat vegetarisch gehakt toe. Zo is het een heerlijke en voedzame maaltijd die zelfs de grootste vleesliefhebbers zal laten watertanden!

Ratatouille
Ratatouille is een klassieke maaltijd zonder vlees, het bestaat uit gegrilde groenten en een selectie van kruiden. Door de World Spice Blend – Dordogne toe te voegen aan de ratatouille, krijgt de maaltijd een smaakvolle, aromatische verfijning uit de Franse regio. De kruidenmix bestaat uit tijm, rozemarijn en basilicum die samen een unieke smaak toevoegen aan de gegrilde groenten. Probeer het vandaag nog uit en laat je verrassen door de smaken en de aroma’s en draag tegelijkertijd ook nog een steentje bij aan een beter milieu.

Omelet wrap
De omelet wrap met sla, hummus en avocado is een heerlijk gerecht voor tijdens de lunch dat je smaakpapillen zal laten prikkelen! De luchtige omelet is op smaak gebracht met de Original Spice Blend – Classic Blend voor Omelet. In deze mix zitten verschillende groentes verwerkt zoals ui, paprika en knoflook. Ook is er een vleugje van het kruid peterselie toegevoegd. Door dit te combineren met de knapperige sla, de romige hummus en de zachte avocado krijgt de maaltijd een frisse en levendige smaak. Het is de perfecte samenhang van smaken en texturen die elke hap een feestje maken! En: je bespaart ook nog eens een heleboel CO2 uitstoot. Bij een week lang geen vlees en zuivel wordt er wel 15,4 kilo CO2-equivalenten bespaard, oftewel broeikasgassen. Dit staat gelijk aan 80 kilometer autorijden. Deze uitstoot had anders vooral plaatsgevonden door de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf.

Stoofvlees van jackfruit met zoete aardappelfriet
Voor degenen die de vleesstructuur missen in een vegetarisch gerecht, hebben we hier een voedzame en lekkere optie, namelijk stoofvlees van jackfruit met zoete aardappelfriet. De jackfruit geeft de maaltijd een sappige en vlezige textuur, maar dan op een plantaardige manier. Voeg hieraan de Original Spice Blend – Dutch Blend voor Stoofvlees toe en de smaak is compleet. En dan zijn er nog de zoete aardappelfrietjes, knapperig van buiten en zacht aan de binnenkant. Een goede aanvulling als bijgerecht naast het stoofvlees.