Op werkdagen voor 23:59 besteld*, volgende dag in huis
Categorieën: Vegetarisch

Paddenstoelen bourguignon

Gemiddeld
Bereidingstijd: 20 minuten | Stooftijd: 40 minuten
4 personen
40-60 min

Stoofgerechten zijn inmiddels weer helemaal terug in ons repertoire. De kachel aan, pan op het vuur en op de bank ploffen voor een aantal uur. Maar niet met deze snelle paddenstoelen bourguignon, die je binnen 1 uur op tafel zet. Zonder vlees, zonder in te leveren op smaak!

Paddenstoelen_bourguinon

Bereidingswijze

1

Verhit boter of olie in een braadpan. Houd de cantharellen apart en scheur de grote stukken paddenstoelen met de hand. Voeg een deel van de paddenstoelen toe aan de pan, tot de bodem bedekt is.

2

Bak de paddenstoelen tot ze bruin zijn aan één kant en draai daarna om en bak ook de andere zijde goudbruin. Schep de paddenstoelen eruit en voeg opnieuw paddenstoelen toe. Doe dit tot je alle paddenstoelen hebt gebakken. Voeg indien nodig extra boter of olie toe.

3

Doe opnieuw boter of olie in de pan en fruit de prei en wortel 5 minuten. Doe de fijngehakte knoflook in de pan en bak nog eens 1 minuut mee. Roer vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree erdoorheen, bak het kort om van de zurigheid af te komen en doe daarna 2 eetlepels bloem in de pan. Bak de bloem ook kort en blus de pan af met 300 ml rode wijn. Schraap de bodem van de pan, hier zit de smaak!

4

Giet 300 ml (paddenstoelen)bouillon en 1 eetlepel sojasaus in de pan en doe daarna de tijm, laurierblaadjes, kaneelstok en geplette kardemompeulen in de pan. Voeg ook de gebakken paddenstoelen en de uitgelekte zilveruitjes toe en schep om.

5

Stoof de paddenstoelen bourguignon 40 minuten op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper zodra de saus is ingedikt.

6

Verhit ondertussen olie in een koekenpan en bak de cantharellen knapperig. Bestrooi met zout, peper en een beetje cayennepeper naar wens.

7

Verdeel de saus over de borden en leg de gebakken cantharellen erbovenop. Serveer de paddenstoelen bourguignon met polenta of aardappelpuree en bestrooi met peterselie.

Ingrediënten

  • 50 gram boter of 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo gemixte paddenstoelen (champignons, portobello, shiitake), grof gesneden
  • 1 prei, in ringen
  • 2 wortels, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2,5 eetlepels bloem
  • 300 ml rode wijn
  • 300 ml paddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
  • 1/2 theelepel tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstok
  • 3 kardemompeulen, geplet
  • 250 gram zilveruitjes
  • Om te serveren: polenta of aardappelpuree
  • Om te serveren: platte peterselie, grof gesneden

Product Gebruikt in Dit Recept

Laurier - Voorraadpot
Laurier - Voorraadpot

€4,59

Kaneel - Peg card
Kaneel - Peg card

€2,79

Kardemom - Glazen strooier
Kardemom - Glazen strooier

€4,99