Hutspot met kipgehaktballen

Een goede Hollandse stamppot van bospeen en gesneden ui is altijd al lekker op zichzelf, maar onze kip gehaktballen en vijgen port jus maken het gerecht helemaal compleet. De vijgen port jus is eenvoudig te maken, want je gebruikt de overgebleven boter van het bakken van de gehaktballen. Extra lekker!

  • Bereidingstijd: 50 minuten
  • Aantal Personen: 4 Personen
  • Categorieën: Hoofdgerecht

Bereidingswijze

1. Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Snijd de bospenen in schijven en bewaar het bovenste gedeelte van het groen. Breng water aan de kook in een ruime pan en kook de aardappelen, bospeen en gesneden ui gaar in 15-20 minuten.

2. Pel en snipper 1 ui fijn en voeg toe aan een kom met het kipgehakt, paneermeel, Komijnzaad, Zwarte peper en Zeezout. Kneed met je handen tot een glad mengsel. Rol ballen ter grootte van een golfbal.

3. Verhit 10 gram boter in een pan en bak de gehaktballen rondom bruin en gaar. Haal de gehaktballen uit de pan en dek af zodat ze warm blijven. Snijd 4 vijgen doormidden en voeg toe aan dezelfde pan. Bak 5 minuten en blus af met port. Voeg de honing toe en laat inkoken voor 5 minuten of tot de dikte van een jus.

4. Giet de aardappelen af en voeg de resterende boter, melk en Mix voor Stamppot – Hutspot. Stamp fijn.

5. Garneer met het groen van de bospeen en serveer met de kipgehaktballen en de jus.

Variatietip: 
Wil je liever een vegetarische versie? Gebruik dan vegetarisch gehakt.

Ingrediënten

– 1 kg kruimige aardappelen
– 600 g bospeen met groen
– 150 g gesneden ui
– 1 ui
– 350 g kipgehakt
– 2 el paneermeel
– 1 tl Komijnzaad
– 1 tl Zwarte peper
– 2 tl Zeezout
– 60 g ongezouten roomboter
– 50 ml volle melk
– Mix voor Stamppot – Hutspot
– 4 vijgen
– 500 ml port
– 3 el honing