Oud-Hollandse appeltaart

Dit recept is voor een klassieke oud-Hollandse appeltaart met een vleugje anijs, een lekkere toevoeging aan deze welbekende taart. Een perfect recept om op een regenachtige zondag eens te maken of voor als je bijvoorbeeld visite krijgt of een verjaardag viert.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Oventijd: 60 minuten
  • Aantal Personen: 12 Personen
  • Categorieën: Bakken, Nagerecht

Bereidingswijze

1. Wel de rozijnen in een kom met heet water, terwijl je het deeg gaat bereiden voor de appeltaart.

2. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.

3. Doe de bloem, roomboter, basterdsuiker en een flinke snuf zout in een mengkom. Schraap met een scherp mesje het merg uit het Vanillestokje en voeg dit eraan toe.

4. Kluts de eieren in een kommetje. Voeg ongeveer 1½ eitje toe aan de mengkom en bewaar een beetje om de taart te besmeren. Kneed alle ingrediënten tot een mooi deeg.

5. Bekleed de springvorm met bakpapier of vet de springvorm in.

6. Neem ongeveer ¾ van het deeg en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de springvorm. Je kunt dit doen door eerst het deeg uit te rollen en het daarna over de springvorm te verdelen of de makkelijke manier: eerst het deeg over de bodem verdelen en daarna met je vinger verdelen over de zijkanten. Zorg dat de springvorm goed bedekt is met een mooie laag deeg.

7. Zet de springvorm en de rest van het deeg in de koelkast en ga aan de slag met de vulling.

8. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe de stukjes appel in een kom en druppel er een beetje citroensap over.

9. Giet de gewelde rozijnen af en voeg ze toe aan de stukjes appel. Doe ook de kristalsuiker, KaneelAnijszaad en Kardemom erbij en meng alles goed door elkaar. Verdeel de appel over de met deeg bedekte springvorm.

10. Gebruik het overgebleven deel van je deeg om hier (lange) slierten mee te maken en deze ruitsgewijs over je appeltaart te leggen. Druk de slierten even aan bij de randen. Smeer met een kwastje de rest van het ei over de bovenkant van de taart.

11. Bak de taart in circa 1 uur goudbruin en gaar. Laat de taart even af voor je hem gaat aansnijden en serveren.

Variatietip:
Serveer deze Oud-Hollandse appeltaart lauwwarm met een lekkere dot slagroom of een bolletje vanille-ijs als dessert.

Ingrediënten

– 1 kg zure appels (bijvoorbeeld: Goudreinet)
– 450 g bloem
– 250 g roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
– 225 g lichtbruine basterdsuiker
– 100 g rozijnen
– 50 g kristalsuiker
– 2 eieren (middel)
– 1 el Kaneel (gemalen)
– 1 tl Anijszaad (gemalen)
– 1 tl Kardemom (gemalen)
– 1 Vanillestokje
– snuf zout
– citroensap

Benodigdheden

– Springvorm (Ø 23-25 cm)
– Eventueel bakpapier